Workshops Punt van Reide

Op zondag 21 juni gaf ik een workshop fotografie voor beginners bij de Punt van Reide, in het veldlab bij de buitenplaats Reidehoeve. Het wilde tot op dat moment nog niet zo vlotten met de zomer in Nederland en dus stond ik de basisprincipes van fotografie uit te leggen terwijl de regen op het dak van het veldlab kletterde. Volgens de weersvoorspelling zou het droog worden en zowaar: na de uitleg hield het op met regenen en konden we het mooie gebied in!

We wandelden van het veldlab naar de zeehondenkijkwand en van daar over de dijk totdat we bij de kwelders kwamen. Ondertussen werden alle tips en trucs in de praktijk gebracht. Hoe breng je nu diepte aan in je foto? Hoe zorgen we er bij een portretfoto voor dat de aandacht helemaal naar de persoon gaat en niet naar de achtergrond? Wat gebeurt er als we heel dicht op het voorgrondonderwerp kruipen? In een poging om dat laatste te laten zien, heb ik zelf ook nog even naar de camera gegrepen en het resultaat zie je hierboven. De tijd vloog om en voor we het wisten was het alweer tijd om afscheid te nemen. Wat mij betreft een geslaagde middag!

IMG_4324

Een week later (op zondag 28 juni) was ik alweer bij de Punt van Reide; dit keer voor de workshop landschapsfotografie voor gevorderden. Het plan: de zonsondergang vastleggen. Het weer leek in eerste instantie niet mee te werken, maar gedurende de zondag leek het er steeds meer op dat het in ieder geval droog zou zijn op het moment van de zonsondergang. Na wat heen en weer mailen en bellen met deelnemers werd de knoop doorgehakt: de workshop ging door!

Vanaf 19.40 uur druppelden de deelnemers binnen en na een kopje koffie gingen we aan de slag. Ik heb uitgelegd hoe ik mijn landschapsfoto’s maak, met als hoofdonderwerpen techniek, licht en compositie. Er kwam veel informatie op de deelnemers af, maar dat bleek geen probleem en ik kreeg nog een paar hele goede vragen te beantwoorden.

Even na 21.00 uur stonden we op de beoogde plek om de zonsondergang vast te leggen. Het licht leek ons toch wel wat in de steek te laten, maar uiteindelijk kwam er toch een mooie rood-oranje gloed in de lucht en konden er mooie opnames worden gemaakt. Inmiddels hadden mijn cursisten zich over een flinke afstand verspreid en had ik dus aardig wat meters af te leggen om iedereen te helpen. Het gebruik van filters, scherpstellen, fotograferen met lange sluitertijden: het kwam allemaal aan bod. De tijd vloog weer om en om 22.45 uur werd het toch tijd om weer richting Reidehoeve te gaan, waar Bert van Het Groninger Landschap op ons wachtte. Gezien de enthousiaste reacties op de workshop denk ik dat het wel veilig is om aan te nemen, dat het een geslaagde avond was. Zo heb ik het in ieder geval wel ervaren!

Dankjewel Bert voor je gastvrijheid en voor mijn leermoment van de avond: dankzij jou weet ik nu ook wat een strekdam is :-).

This entry was posted in blog and tagged , , , , , , , , , , , .